Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RIGIPS HŰTŐ-FŰTŐ ÁLMENNYEZET

RIGIPS
folyamatos kedvezmények
folyamatos kedvezmények
áru-visszavásárlási garancia
áru-visszavásárlási garancia
ingyenes szállítás
ingyenes szállítás
Eger és 10 km-es körzetében

Leírás

A hűtő-fűtő álmennyezetek leggyorsabban terjedő megoldása a kész, a teherhordó födém alá függesztett hűtő-fűtő panelrendszer, amit az egyenletes hőeloszlást elősegítő, jó hővezető képességű építőlemez borít. Ezek az építőlemezek azon túl, hogy segítik a hűtő-fűtő rendszer teljesítményének legjobb kihasználását, esztétikusak, könnyen és gyorsan - a szárazépítő technológiában megszokott módon - szerelhetők. A perforált változatok a hangelnyelésben is nagyon jó mutatókkal rendelkeznek. A Rigips nem forgalmaz hűtő-fűtő rendszereket, azonban választékunkban több olyan különleges építőlemez található, amelyek fokozzák illetve egyenletessé teszik és a hűtő-fűtő gépészeti rendszerek teljesítményleadó képességét.

Léteznek vakolt hűtő-fűtő felületek is, amelyhez a kiváló hővezetési és mechanikai tulajdonságokkal rendelkező Rigips Rimat 150G gipsz bázisú gépi vakolatunkat ajánljuk.

 

 

A 625 x 2000 mm vagy 625 x 1500 mm méretű, 15 mm vastag Rigidur elemekbe előzetesen be kell marni a csővezeték helyét, majd a többrétegű műanyag csővezetéket bele kell hajtogatni a kialakult csatornákba. Az álmennyezet szerelése hagyományos módon, CD-profilvázra készül ügyelve, hogy a panelek felcsavarozásakor a műanyag csöveket ne lyukasszuk át. Ehhez ajánlott a panelek alsó oldalán bejelölni a csővezetékek helyét.
Az adott helyiségbe szükséges ún. „aktív” panelek mennyiségét mindig gépészeti kalkuláció határozza meg. Amennyiben egy helyiségben nem szükséges a teljes felületre aktív paneleket helyezni, úgy a fennmaradó területeket Rigidur gipszrost lapokkal kell lefedni (inaktív panelek).
Az aktív panelek közvetlenül egymás mellé sorolhatók, rövidebb élüknél azonban mintegy 20 cm széles szerelősávot kell hagyni, ahol az egyes panelekben elhelyezett csövek a fővezetékre csatlakoztathatók.
A szerelősávot a hűtő-fűtő rendszer nyomáspróbája után szintén Rigidur lapokkal kell lefedni. A szerkezet hézagolása a Rigidur szerkezetekre érvényes módon történik. A csővezetékekben 14ºC és 45ºC közötti hőmérsékletű víz keringethető, így a szerkezet repedésmentessége biztosított.

 

BORÍTÁSA

A HŰTŐ-FŰTŐ ÁLMENNYEZET BORÍTÁSA CLIMA TOP ÉS CLIMAFIT LAPOKKAL

A hűtő-fűtő álmennyezetek leggyorsabban terjedő megoldása a kész, a teherhordó födém alá függesztett hűtő-fűtő panelrendszer, amit az egyenletes hőeloszlást elősegítő, jó hővezető képességű építőlemez borít. Ezek az építőlemezek azon túl, hogy segítik a hűtő-fűtő rendszer teljesítményének legjobb kihasználását, esztétikusak, könnyen és gyorsan - a szárazépítő technológiában megszokott módon - szerelhetők. A perforált változatok a hangelnyelésben is nagyon jó mutatókkal rendelkeznek. Ezeknek a megoldásoknak a legfontosabb alapkövetelménye, hogy a legjobb hőátadás érdekében a csővezetéknek teljes hosszában érintkeznie kell a hőleadó felülettel. A Rigips két olyan építőlemez-típust is forgalmaz, amely kiválóan alkalmas hűtő-fűtő felületek borítására.

Rigips Clima Top építőlemez

Az általánosan elterjedt gipszkarton építőlemezekhez nagyon hasonló megjelenésű, ám azoknál vékonyabb (10 mm), gipszmagja sűrűbb, ezáltal nehezebb. A többi gipszkarton építőlemeznél jobb hőátadásra és hőelosztásra képes. Szerelése a gipszkarton álmennyezetek szerelési technológiájával megegyezik, az egyetlen különbség, hogy a szerelőprofilok távolságát minden esetben a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, ám az előírt 40 cm-t nem haladhatja meg. 

Rigips Climafit építőlemez

A Climafit megjelenésében is eltér minden más gipszkarton típustól, mert gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, amely fekete pöttyökként jelenik meg. A grafit természetes anyagként igen jól megfér a gipsszel, kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Ennek megfelelően a 10 mm vastag Climafit építőlemezek a Clima Top építőlemezeknél könnyebbek, hővezetésük és hőelosztásuk különlegesen jó.

Rigips Climafit építőlemezek szerelése

Szerelésük a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A Climafit csavarok különleges, zománc jellegű bevonattal rendelkeznek, színük fehér. Az általánosságban használt gipszkarton gyorsépítő csavar a Climafit építőlemezekhez nem alkalmas, mert a grafit keménysége miatt a csavarozáskor a horganyréteg leég a csavar felületéről, és a csavarfejek glettelésekor azonnal megjelenik a felületen a rozsda. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő álmennyezet határozza meg, de az előírt 40 cm-t nem haladhatja meg.

Rigitone Climafit építőlemez

A Rigips Climafit építőlemez perforált változata. Ötféle mintázattal (6/188/188-15-20 Super8/18Q12/25Q) készül, a hátoldalán fekete akusztikus szövetkasírozással. Amellett, hogy kiválóan alkalmas a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is igen jó. Szerelése a Rigitone álmennyezetekével megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, de nem lehet nagyobb a perforált kartonoknál előírt 33 cm-nél. A hűtő-fűtő építőlemezek rögzítésénél fokozottan ügyelni kell a pontos és sík felfektetésre, hogy a hőleadó felület és a csővezeték közvetlen érintkezése biztosított legyen. Amennyiben a csővezeték és a borítólemez között rés van, a hűtő-fűtő teljesítmény jelentősen csökkenhet. A szereléshez lapemelő berendezés használatát javasoljuk.

A hűtő-fűtő felületek hézagolása

A Rigips Clima Top és Rigips Climafit építőlemezek hézagolása a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezően történik. Hézagoló anyag: Rigips Vario.

A hűtő-fűtő felületek dilatációja

Az épület teherhordó szerkezetében kialakított mozgási hézagoknál ugyanolyan dilatációt kell biztosítani, amilyet az épület teherhordó szerkezetében lévő igényel. Mozgási hézagot kell kialakítani továbbá minden 50 m2-nél nagyobb felület esetében. Az egyes dilatációs mezők mérete az 50 m2-t nem haladhatja meg, és egyik irányban sem lehet 7,5 méternél nagyobb. Mozgási hézag kialakítása szükséges ott is, ahol a szerkezet geometriája jelentősen megváltozik (a helyiség kiszélesedik, összeszűkül, irányt vált, az álmennyezet síkja megváltozik).

Felületkezelés

A Climafit építőlemezek festése előtt alapozó réteget kell felvinni, amely a felület egyenletes nedvszívó képességét biztosítja. A perforált lapok esetében az akusztikus kasírozás védelme érdekében az alapozást és a festést kizárólag rövid szőrű hengerrel szabad végezni. Műanyag bázisú, diszperziós festékeket javaslunk.