Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Útmutató a tökéletes ablak kiválasztásához

2023. 04. 16. 18:45:00
Útmutató a tökéletes ablak kiválasztásához
Hány ablakom legyen és mekkora ablakra van szükségem? Sok kérdés merül fel a tetőtéri ablakok kiválasztásánál és érdemes alaposan körüljárni a témát!

Az épületek meghatározó részei az ablakok, gondoljunk csak a természetes bevilágításra és szellőztetésre, meg persze a kilátásra. Nehéz döntésnek tűnhet kiválasztani az otthonodhoz leginkább megfelelő ablakokat, de fontos lépés, hiszen hatással lesz a komfortérzetedre és a lakás energiahatékonyságára is. Nézzük meg együtt, hogy hány ablakot és milyen méretűt érdemes venni, illetve miért lehet jó döntés a tetőablak!

Hány ablakom legyen?

Amikor azt veszed fontolóra, hogy hány ablakot érdemes betervezni az otthonodba, mérlegelned kell a lakás méretét, tájolását és a személyes preferenciáidat is. Hiszen ezek meghatározzák, hogy mennyi természetes fényre van szükséged, illetve a szellőztetés lehetőségére is hatással vannak.

Kisebb helyiség esetén értelemszerűen elegendő lehet 1-2 ablak is ahhoz, hogy világos legyen és hatékonyan szellőztethess. Nagyobb alapterületen viszont több ablak szükséges ugyanezen eredmény eléréséhez.

De ahogy fentebb is említettük, a méreten kívül az adottság is számít. Ha eleve sötétebb a helyiség az elhelyezkedése végett – például északi tájolás –, esetleg funkciójánál fogva magasabb lesz a páratartalom, érdemes több ablakot betervezni. A tetőtér például kellemesebbé és világosabbá tehető a VELUX tetőablak kombinációkkal.

Mekkora ablakra van szükségem?

A tetőtér méretétől is függ, hogy mekkora méretű legyen az ablak. A nagyobb ablak több természetes fényt enged be, és szebb kilátást ad, viszont többnyire valamivel drágább megoldás.

Ezen felül az ablak helye is hatással van a méretének eldöntésére. Ha a természetes fény mennyiségét maximálisan ki szeretnéd használni, a déli, keleti és nyugati fekvésű szobákba nagyobb ablakokat érdemes választani.

Velux tetoteri ablakok

Miért érdemes VELUX tetőablakokat választani?

·        Energiahatékonyság: a VELUX tetőablakokat energiahatékonynak tervezték, az üvegek hőszigetelő képessége kiváló, így alkalmazásuk esetén nő a fűtés, illetve hűtés hatékonysága, ezáltal csökkenhet az erre fordított költségünk.

·        Természetes fény: a világos és tágas, komfortos térérzethez szükséges természetes fény bejuttatását teszik lehetővé a VELUX tetőtéri ablakok.

·        Szellőztetés: az ablakokat úgy tervezték, hogy a megfelelő szellőzést biztosítsák, így szerepet játszanak az otthon levegőminőségének javításában. Könnyen nyithatók és zárhatók, a VELUX ACTIVE klímaszabályozó szenzoraival pedig biztosítható az automatikus szellőztetést az otthoni hőmérséklet és páratartalom alapján.

·        Tartósság: A VELUX tetőablakok kiváló minőségű anyagokból készülnek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak és az UV-sugaraknak, így hosszú évekig, akár évtizedekig időtállóak és tökéletesen használhatóak.

·        Széles kínálat: A VELUX tetőablakok sokféle stílusban kaphatók, beleértve a kézi működtetésű, elektromos és napelemes távműködtetésű modelleket, felső vagy alsó kilincses nyitásmódot. Anyagát tekintve is lehet lakkozott fenyő fa vagy karbantartásmentes fehér, műanyag bevonatos, fa maggal rendelkező típus, így minden enteriőrbe tökéletesen beilleszthetők.