Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RIGIPS MONOLIT ÁLMENNYEZET

RIGIPS
folyamatos kedvezmények
folyamatos kedvezmények
áru-visszavásárlási garancia
áru-visszavásárlási garancia
ingyenes szállítás
ingyenes szállítás
Eger és 10 km-es körzetében

Leírás

A tömör, nagytáblás álmennyezetek általában Rigips gipszkarton vagy Rigidur gipszrost építőlemezek felhasználásával készülnek. A nagytáblás akusztikus álmennyezetek építéséhez Rigitone vagy Gyptone BIG akusztikus éptőlemezek használhatók. Esztétikai funkciójukon kívül legfőbb feladatuk az adott tér hangelnyelésének növelése. Az íves álmennyezetek borítása speciális, szárazon hajlítható Glasroc F (Riflex) lappal történik.

A Rigips álmennyezetek a felsoroltakon kívül a további funkciókat tölthetik be:

 • a födém alsó oldalának lezárása
 • az épület belmagasságának csökkentése
 • installációs vezetékek eltakarása
 • hőszigetelő tulajdonságok javítása
 • hangszigetelő tulajdonságok javítása
 • a födémszerkezet tűzállóságának javítása
 • a belső terek építészeti megjelenésének tökéletesítése

MONOLIT ÁLMENNYEZETEK

DIREKTFÜGGESZTŐVEL SZERELT ÁLMENNYEZETEK

CD-profilváz

A szerelőprofilokat direktfüggesztők segítségével rögzítjük a födémhez. A „profil-függesztő” kapcsolatot 2 db lemezcsavar biztosítja (Opel csavar). A „függesztő–födém” kapcsolatot a födémhez megfelelő rögzítőelemmel kell biztosítani, amit a tervező határoz meg.

Fa tartószerkezet

Álmennyezetet fa lécvázra szerelni kizárólag fafödémek esetén megengedett. A léceknek megfelelően száraznak, csavarodástól, vetemedéstől és csomóktól mentesnek kell lennie. Előzetesen favédő szerekkel le kell kezelni. A szerelőléceket „lapjukra” fektetve, a tartóléceket „élükre” állítva szereljük. A lécek megengedett minimális keresztmetszete 50/30 mm. Perforált gipszkarton álmennyezetek építése esetén fa lécvázas szerkezet nem alkalmazható! 
1. Direktfüggesztővel szerelt álmennyezet falécek használatával
A szerelőléceket direktfüggesztők segítségével rögzítjük a födémhez. A „léc – függesztő” kapcsolatot 2 db famenetű csavar segítségével alakítjuk ki. A „függesztő – födém „ kapcsolathoz 2 db famenetű csavart csavarozunk be.
2. Direktfüggesztővel kétirányú profilvázra szerelt álmennyezet falécek használatával
A tartóléceket csatlakozási pontonként 2 db famenetű csavarral rögzítjük a mennyezethez. A szerelőléc és a tartóléc kapcsolatát 1 db famenetű csavar biztosítja.

 

RUGÓS FÜGGESZTŐ-RENDSZERREL

A CD-tartóprofilokat a teherhordó födémhez függesztők és szemes függesztőhuzalok (4 mm, hosszúság 125–2000 mm) segítségével rögzítjük. A CD-profilok magasságát duplarugó segítségével állítjuk be. A „tartóprofil-függesztő” kapcsolat az adott függesztőnek a CD-tartóprofilba történő bepattintásával jön létre. A „függesztő-födém” kapcsolathoz 1 db UDN 6/35 típusú, betonba való acéldübelt használunk, vagy 1 db famenetű csavart csavarozunk be a fagerenda oldalába (nyírásra terhelt csavar). A CD-szerelőprofilokat derékszögű horgonyok (csomópontonként 2 db) vagy keresztösszekötők segítségével erősítjük a főtartó CD-profilokhoz. A derékszögű horgony teherbírása korlátozott – 30 kg/m2. Használata nem megengedett, amennyiben az álmennyezetnek felülről jövő tűz elleni védelmet is biztosítania kell.

Nóniusz függesztő-rendszerrel

Tűzgátló és/vagy terhelt, illetve a Rigitone® perforált álmennyezetek építése esetén kell alkalmazni.

A szerkezethez alkalmazott elemek:

 • RF 15 tűzgátló gipszkarton építőlemez
 • Tartószerkezet:
  • Szerelő CD-profilok
  • Tartó CD-profilok
  • UD-profilok
  • Nóniusz függesztés (nóniusz alsó fémhez és nóniusz felső 2 sasszeggel egymáshoz rögzítve)
  • Keresztösszekötő
 • Ásványgyapot szigetelés
 • Rögzítő elemek
  • Rigips gyorsépítő csavar 212/3,5x25
  • Rögzítőelem a födémhez –  típusát a födém ismeretében a tervező vagy a kivitelező határozza meg. (pl. vasbeton födém esetén: beütőék UDN 6/35)

FONTOS!
Tűzgátló álmennyezetek építéséhez nóniusz függesztőt vagy direktfüggesztőt kell használni (a bevezetőben található táblázat alapján). A tűzgátló álmennyezeteknél a CD-profilok keresztező csomópontjában, csomópontonként 2 db derékszögű horgonyt kell használni. A derékszögű horgonyt fogóval kell rászorítani a CD-profilra.

 

EGYSÍKÚ CD-PROFILVÁZAS ÁLMENNYEZET

 

A CD főtartó profilokat a teherhordó födémhez függesztők és szemes függesztőhuzalok (átmérő 4 mm, hosszúság 125–2000 mm) segítségével rögzítjük. A CD-profilok magassága duplarugók segítségével állítható be. A „főtartó–függesztő” kapcsolat az adott függesztőnek a CD-tartóprofilba történő bepattintásával jön létre. A „függesztő–födém” kapcsolathoz 1 db UDN 6/35 típusú, betonba való acéldübelt használunk, vagy fagerenda esetén a gerenda oldalába 1 db famenetű csavart csavarozunk be (nyírásra terhelt csavar). Az osztó CD-szerelőprofilokat biztonsági keresztösszekötőkkel rögzítjük a CD-főtartókhoz.