Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LÉGZÁRÁS ÉS PÁRAFÉKEZÉS EGYBEN?

2022. 03. 08. 00:00:00
LÉGZÁRÁS ÉS PÁRAFÉKEZÉS EGYBEN?
Tetőtér beépítéssel rendelkező épületeknél gyakran kerül szóba, hogy különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a jó légzárásra. De mit is jelent ez egyáltalán?

LÉGZÁRÁS, ÉS EZZEL EGY LÉPÉSBEN PÁRAFÉKEZÉS A TETŐSZERKEZETBEN – MIT IS JELENT EZ EGYÁLTALÁN?

Légzárónak azon építőanyagokat, épületrészeket, épületeket nevezzük, melyeken a levegő nem, vagy csak mérsékelten tud átáramlani.

És miért fontos a légzárás???

Ezt egy fizikai alaptörvény magyarázza meg nekünk, miszerint a meleg levegő felfelé száll, s magával viszi a benne felgyülemlett párát is. Amennyiben engedjük, hogy ez a párás, meleg levegő bejusson a hőszigetelésünkbe, és ott hideg levegővel találkozva halmazállapotot váltson, úgy a környezetében lévő anyagokat, szerkezeteket garantáltan eláztatjuk. Mindez egyenes út a szerkezeti károsodáshoz, penészesedéshez. Az épületek légzárása a hőszigetelés mellett több okból is fontos szerepet játszik, a kellemes lakóklíma biztosításában, az energiaköltségek csökkentésében, és hozzájárul a környezetvédelemhez is. Egy nem légzáró módon kialakított tető, ajtó vagy ablak nem csak a komfortérzetet, hanem az egész épület minőségét is jelentősen rontja és elkerülhetetlen a magasabb energiaköltség. 

Párafékező vagy párazáró?

A fizika jelenlegi állása szerint két olyan anyagot ismerünk, mely teljesen elzárja a pára útját. Ezek nem mások, mint az üveg, és a fém. Mivel elég problémás lenne a könnyűszerkezetes épületrészek hőszigetelését a párától üveg vagy fém táblákkal védeni, így a fólia gyártók igyekeznek, minél magasabb párafékező értékkel rendelkező, kivitelezőbarát anyagokat előállítani. A komolyabb gyártók már igen jó úton haladnak, hisz azért a közel 1,5 km-es Sd-értékkel rendelkező anyagok már eléggé megközelítik a teljes párazárást, de a jelenleg könnyen használható fóliák még csak párafékezőnek nevezhetők. Természetesen ezek között is nagy a szórás, így törekedjünk minél nagyobb páradiffúziós ellenállási tényezővel rendelkező anyagokat beépíteni. (Megjegyzés: míg egyes hőszigetelő anyagok egyáltalán nem viselik el, ha pára jut a szerkezetükbe, addig mások igen. Szóval ez is meghatározhatja a választásunkat.)

A légzárás ennél sokkal kézzel foghatóbb, sőt viszonylag könnyedén ellenőrizhető is az épület légzárása a BlowerDoor készülékkel.

6 jó indok a légzárásra:

 • kevesebb fűtési energia szükséglet, elkerülhető az ellenőrizetlen levegőáramlás, ami energiamegtakarítást és kevesebb széndioxid kibocsátást eredményez.

• az épületfizikai károk elkerülhetők, mert nem tud a szerkezetben kondenzvíz képződni.

• nem károsodik a szerkezet, nem képződik penész.

• megakadályozza a huzat-érzetet.

• jobb beltéri levegő minőség (szagok, spórák, por...)

• a szellőztető rendszerek hatékonyabbak.

Ugyan minden légzáró és párafékező fólia fő funkciója ugyanaz, mégis előfordul, hogy – a tetőszerkezet, az építtető igényei vagy egyszerűen egy adott kivitelezési szituáció miatt – különböző követelményeknek kell megfelelniük, ezért a légzáró, párafékező fólia kiválasztása előtt mindig vizsgáljuk meg, hogy

-          az adott rétegrendbe melyik anyag lenne a legideálisabb

-          szükséges-e, hogy pl. a fólia teljes felületén öntapadó legyen (pl. trapézlemez szerkezetnél)?

-          ha utólagos beépítésről van szó, szükséges-e változó Sd-értékű fólia használata?

-          szükséges-e, hogy a fólia hővisszaverő képességgel rendelkezzen?

-          a kiválasztott anyag gyártója kínál-e teljes rendszert, tömítő- és ragasztóanyagokat? (A részletképzések gondos, rendszerazonos kiegészítő termékekkel történő kialakítása legalább olyan fontos, mint a megfelelő termékválasztás.)

A DÖRKEN termékpalettáján minden tetőtípushoz, könnyűszerkezetes épületrészhez megtalálható az annak megfelelő, csúcsminőségű légzáró és párafékező fólia és a hozzá tartozó rendszerkiegészítők is.

www.doerken.hu